Οι δραστικές ενώσεις του φυτού είναι γλυκοζίτες στεβιόλης,
οι οποίες έχουν 30 έως 150 φορές τη γλυκύτητα του σακχάρου, είναι θερμικές,
σταθερές στο ρΗ και δεν ζυμώνονται. Το σώμα του ανθρώπου δεν μεταβολίζει τους
γλυκοσίτες της στέβια και γιαυτό δεν περιέχει θερμίδες. Η γεύση της Stevia έχει
μεγαλύτερη διάρκεια από αυτή της ζάχαρης και μερικά από τα εκχυλίσματα της
μπορεί να έχουν πικρή ή επίγευση.
Η Stevia
στην ιστορία
Το φυτό Stevia rebaudiana χρησιμοποιείται περισσότερα από
1.500 χρόνια από λαούς - φυλές της Νότιας Αμερικής, οι οποίοι το ονόμαζαν ka'a
he'ê ("γλυκό βότανο"). Τα φύλλα της χρησιμοποιούνταν για εκατοντάδες
χρόνια, τόσο στη Βραζιλία όσο και στην Παραγουάη, ως γλυκαντική ουσία στα τσάγια
και τα φαρμακευτικά σκευάσματα. Οι οικογένεια του φυτού πήρε το όνομά της από
τον Ισπανό βοτανολόγο και γιατρό Petrus Jacobus Stevus.
Τον Μάιο του 2008, η Coca-Cola και η Cargill ανακοίνωσαν τη
διαθεσιμότητα της Truvia, μιας γλυκαντικής ουσίας Stevia που περιέχει
ερυθριτόλη και Rebiana , την οποία το FDA επέτρεψε ως πρόσθετο τροφίμων τον
Δεκέμβριο του 2008. Από το 2013 και μετά, η Coca-Cola Life, που περιέχει τη
stevia ως γλυκαντικό, κυκλοφόρησε σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο.
Η stevia τώρα
Έκτοτε η χρήση της στέβια έχει διαδοθεί σε ποικίλες αγορές
ανά τον κόσμο, κυρίως στη βιομηχανία ποτών και τροφίμων, και στη διάδοση αυτή
συνέβαλλε και η νέα τάση για μια πιο υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.
Η coca cola stevia είναι από τα επιτυχημένα brands της εταιρείας καθώς διατηρεί την
κορυφαία και ασυναγώνιστη γεύση της κλασσικής κόκα κόλα, ενώ, παράλληλα δεν
επιβαρύνει τον οργανισμό με πρόσθετες θερμίδες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου