Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Βύσσινο Γλυκό του Κουταλιού!


Απογευματάκι καλοκαιρινό & ενώ βρισκόμουν στη βεράντα του σπιτιού της φίλης μου, αραχτός σε μια αιώρα να αγναντεύω το ηλιοβασίλεμα, της έρχεται  η φαεινή ιδέα να «πεταχτούμε» στο Λουτράκι.
 «Να πάμε για βραδινό μπανάκι και ύστερα να δοκιμάσουμε την τύχη μας στο casino» μου λέει μες την τρελή χαρά.
«Να λείπει το βύσσινο, δεν το κουνάω από εδώ με τέτοια κούραση που έχω, όσο για την τύχη μου… την είδα με ‘σένα» της απαντάω αστειευόμενος για το τελευταίο.
«Βύσσινο; Τι μου θύμησες! Θυμάσαι πέρσι εκείνο το καταπληκτικό γλυκό βύσσινο που μας είχε κεράσει η θεία σου;» μου λέει εκείνη.
«Και βέβαια το θυμάμαι , αφού της είχα ζητήσει και μου είχε δώσει τη συνταγή» λέω εγώ.
Για να μην πολυλογώ, στο Λουτράκι εκείνο το βράδυ δεν πήγαμε, αλλά έψαξα και βρήκα τη συνταγή της θείας.
 Η συνταγή αυτή προέρχεται από τη γιαγιά της που καταγόταν από τη Σμύρνη της Μικράς Ασίας . Φανταστείτε λοιπόν τι καταπληκτικό γλυκό θα φτιάξετε με τέτοια συνταγή.
Θα πρέπει μόνο να προλάβετε να αγοράσετε βύσσινο γιατί τώρα είναι η εποχή του.
Εγώ πάντως βρήκα στη λαϊκή, και όπως μου είπε ο παραγωγός σε μια εβδομάδα δεν θα υπάρχει άλλο βύσσινο στην αγορά.
Δοκίμασα τη συνταγή της θείας και το αποτέλεσμα ήταν το αναμενόμενο, ίσως το ωραιότερο γλυκό του καλοκαιριού.
Σας γράφω τη συνταγή ανά κιλό, η οποία δεν είναι δύσκολη, αλλά θέλει προσοχή στο βράσιμο.

Υλικά :
·         1 κιλό Βύσσινο (καθαρισμένο, χωρίς τα κουκούτσια)
·         1 κιλό ζάχαρη
·         1/2 ποτήρι νερό
·         1/2 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού

Θα χρειαστείτε ένα ειδικό εργαλείο για την αφαίρεση των κουκουτσιών από τα βύσσινα.
Αυτό μπορείτε να το βρείτε σχετικά εύκολα στα καταστήματα που πουλάνε οικιακά σκεύη και εργαλεία.

Εκτέλεση
Πρώτα πλένετε το βύσσινο σε λεκάνη με άφθονο νερό, κατόπιν αφαιρείτε με τα χέρια τα τσουνιά με τα φύλλα.
Στη συνέχεια, έχοντας   προμηθευτεί το εργαλείο, αφαιρείτε το κουκούτσι από ένα-ένα τα βύσσινα (κουράγιο).
Όταν τελειώσετε και αφού έχετε μαζέψει σε λεκάνη όλο το βύσσινο ξεκουκουτσιασμένο, θα πρέπει να είναι 1 κιλό, το βάζετε σε κατσαρόλα και ρίχνετε τη ζάχαρη και το νερό.
Επειδή το βύσσινο φουσκώνει κατά το βράσιμό του, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μεγάλη κατσαρόλα (το βύσσινο με τη ζάχαρη να είναι τουλάχιστον 4-5 δάχτυλα πιο κάτω από τα χείλη της κατσαρόλας).
Βράζετε το βύσσινο σε δυνατή φωτιά, στην αρχή, μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει.
 Όταν αρχίσει να φουσκώνει και να κάνει τον χαρακτηριστικό αφρό της ζάχαρης (μελάσα) χαμηλώνετε λίγο τη φωτιά, έτσι ώστε να προλάβετε να το ξαφρίσετε.
Το ξάφρισμα γίνεται με την τρυπητή κουτάλα. Περνώντας την πάνω από τα βύσσινα μαζεύουμε, λίγο-λίγο κάθε φορά, τον αφρό που δημιουργείτε.
Όταν δείτε ότι δεν βγαίνει άλλος αφρός τότε δυναμώνετε τη φωτιά και ανακατέβετε το γλυκό με ξύλινη κουτάλα, αραιά και που, μέχρι να γίνει.

Εδώ είναι το δύσκολο κομμάτι ,αλλά και η επιτυχία του γλυκού.
Θα πρέπει να προσέξετε να μην παραβράσει γιατί θα «καεί» με αποτέλεσμα να βγει σκούρο το γλυκό (αντί να έχει το ανοιχτό βυσσινί χρώμα το σιρόπι, να έχει σκούρο βυσσινί προς το καφέ χρώμα), και έτσι να αλλοιωθεί το άρωμα και η γεύση του.
Πόσο χρόνο θα το βράσετε δεν μπορώ να σας πω ακριβώς, γιατί αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (ένταση «ματιού», ποσότητα υγρού, χρόνος ξαφρίσματος, σωστή αναλογία καρπού-ζάχαρης-νερού κλπ.)
Χοντρικά υπολογίστε από την ώρα που θα αρχίσει να φουσκώνει, μισή ώρα περίπου βράσιμο.
 Αν φτιάξετε παραπάνω δόσεις σε μία κατσαρόλα, τότε ο χρόνος όλης της διαδικασίας αλλάζει.

Επίσης θα πρέπει το σιρόπι να μην είναι αραιό, ούτε πολύ πηκτό. Αυτό το δοκιμάζετε ως εξής:
Βουτάτε την ξύλινη κουτάλα στην κατσαρόλα, την ώρα που βράζει, και την τραβάτε έξω, προς τα πάνω στο ύψος των ματιών. Παρατηρείτε πόσο γρήγορα στάζει από την κουτάλα το σιρόπι που έχει επάνω της. Αν στάζει γρήγορα και με συνεχόμενη ροή, τότε θέλει ακόμα βράσιμο. Αν στάξει για 4-5 φορές διακεκομμένα και μετά πήξει, τότε μάλλον θέλει σβήσιμο.

Προσοχή! Το γλυκό όταν κρυώσει πήζει περισσότερο απ’ ότι δείχνει όταν είναι ζεστό!  

Καλή επιτυχία!

Πρόταση σερβιρίσματος :
Παγωτό καϊμάκι και επάνω βύσσινο γλυκό.

Αν σας πετύχει ετοιμαστείτε για αυθεντική συνταγή έκπληξη, πάλι με Βύσσινο, που λίγοι φτιάχνουν πλέον.

1 σχόλιο:

  1. Τέλεια συνταγή! Αξεπέραστο χρώμα και υπέροχη γεύση! Ευχαριστούμε πολύ! Με τη συνταγή σου έφτιαξα για πρώτη φορά βύσσινο γλυκό και... έστειλα αδιάβαστες μαμάδες, πεθερές, θείες κ.λπ. που το 'παίζαν αυθεντίες... χα,χα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή