Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Βύσσινο Ποτό ή Λικέρ Cherry !


Όπως σας είχα υποσχεθεί, ήρθε η στιγμή για την αυθεντική συνταγή έκπληξη, λικέρ Βύσσινο ή λικέρ Cherry ή αλλιώς βύσσινο ποτό.
Καθυστέρησα λίγο παραπάνω να την ανεβάσω γιατί έλειψα μία εβδομάδα για «ειδικό σκοπό». Με πρόταση έκπληξη, ο κολλητός μου, με κάλεσε να γυρίσουμε την Πελοπόννησο με το νέο του αυτοκίνητο.  Τελικά αν και δεν τα συμπαθούσα τα μίνι, μετά την περιοδεία μας με το νέο mini Countryman, σχεδόν σε όλα τα βουνά της Πελοποννήσου, τα συμπάθησα. Πολύ δυνατό αυτοκίνητο, δεν «μάσησε»  σε καμία ανάβαση. Αν και «μίνι»  το συγκεκριμένο  μοντέλο είναι ευρύχωρο.
Μπράβο κολλητέ! Πολύ καλή επιλογή.
Η συνταγή λοιπόν προέρχεται από τη γιαγιά, η οποία την έφτιαχνε κάθε καλοκαίρι με το φρέσκο βύσσινο.
Το λικέρ αυτό είναι κατάλληλο για τις κρύες μέρες του Χειμώνα. Σε ζεσταίνει, σε τονώνει , και σου αφήνει μια ευχάριστη αίσθηση στο στόμα.
Θα χρειαστείτε φρέσκο βύσσινο, δύο κιλά είναι αρκετό για να βγει αρκετή ποσότητα λικέρ.
Υλικά :
2 κιλά Βύσσινο
2 κιλά ζάχαρη
1 λίτρο Οινόπνευμα (για Ποτό)
1 λίτρο Κονιάκ 5 Αστέρων
10 γαρύφαλλα
1 ξυλαράκι  κανέλα

Εκτέλεση
Πλένετε το βύσσινο και μετά το καθαρίζετε από τα τσουνιά και τα φύλλα του.
Με το ειδικό εργαλείο, που έχω αναφέρει στο βύσσινο γλυκό, αφαιρείτε τα κουκούτσια.
Έχετε ένα αρκετά μεγάλο βάζο το οποίο να κλείνει αεροστεγώς, και ρίχνετε  μέσα το βύσσινο και από πάνω ρίχνετε τη ζάχαρη.
Τοποθετείτε το βάζο σε εξωτερικό χώρο, να το βλέπει το ήλιος όσο το δυνατόν περισσότερο. Το αφήνετε εκεί για περίπου 1 με 2 μήνες, ενώ το ανακινείτε τακτικά ώστε να λιώσει η ζάχαρη.
Μετά από 1 με 2 μήνες ανοίγετε το βάζο και προσθέτετε το οινόπνευμα, τα γαρύφαλλα, την κανέλα και το μισό κονιάκ.
Το ξανακλείνετε αεροστεγώς και το βάζετε πάλι στον ήλιο για 15 ημέρες περίπου.
Στη συνέχεια αδειάζετε το λικέρ από το βάζο σε άλλο δοχείο και προσθέτετε από το υπόλοιπο κονιάκ τόση ποσότητα όση χρειάζεται για να μην είναι το ποτό ούτε πολύ πηκτό ούτε πολύ αραιό .
Μπορεί να χρειαστεί να βάλετε όλο το υπόλοιπο κονιάκ. Δοκιμάζετε το λικέρ και αναλόγως το γούστο σας προσθέτετε λιγότερο ή περισσότερο  κονιάκ.
Αν δείτε ότι το λικέρ είναι θολό και όχι διαυγές, τότε θα χρειαστεί να το φιλτράρετε με ειδικό χαρτί-φίλτρο για λικέρ. Εναλλακτικά μπορείτε να το φιλτράρετε με τον εξής πρακτικό τρόπο:
Το αφήνεται στο δεύτερο βάζο, χωρίς τα βύσσινα 2-3 ημέρες ή όσο χρειαστεί ώστε να κατακαθίσει ο πολτός και να «καθαρίσει». Τότε το αδειάζετε προσεκτικά σε μπουκάλι προσέχοντας να μην ανακατευτεί το κατακάθι που είναι στον πάτο.
Άλλη λύση είναι να το περάσετε από τουλπάνι ψιλό, διπλωμένο στα τέσσερα για καλύτερο φιλτράρισμα.
Τα βύσσινα δεν τα πετάτε. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε με διάφορους τρόπους, όπως:
  • Να βάζετε από ένα βύσσινο μέσα στο λικέρ που σερβίρετε
  • Να φτιάξετε σοκολατάκια με γέμιση βύσσινο
  • Να φτιάξετε τούρτα Black Forest
  • Να τα χρησιμοποιήσετε όπου αλλού θέλετε για γαρνίρισμα

Σας εύχομαι καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου