Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Γαύρος Μαρινάτος

Θα σας δώσω μια συνταγή για καταπληκτικό μεζέ από ψάρι, με τον οποίο μπορείτε να συνοδεύσετε το ούζο, το κρασί σας, η κάποιο φαγητό όπως φακές, φασόλια κ.α.
Είναι ο κατάλληλος μεζές για να αντικαταστήσει το μεζέ της ρέγκας, της παστής σαρδέλας η γαύρου, σε όσους έχουν πρόβλημα με το αλάτι.
Διαλέγετε φρεσκότατο γαύρο, ψιλό, περίπου μισό κιλό ή όσο θέλετε, αναλόγως την ποσότητα που θέλετε να φτιάξετε.
Του αφαιρείτε τα κεφάλια και τα εντόσθια και τον πλένετε.
Στη συνέχεια τον βάζετε σε ένα δοχείο φαρδύ και τον απλώνετε σε μία στρώση, να καλύψει τον πάτο. Ρίχνετε στο δοχείο ξύδι ώστε να καλύψει τον γαύρο και τον αφήνετε 8 ώρες να «γίνει».
Μετά τις 8 ώρες παίρνετε ένα γαύρο και προσπαθείτε να τον ανοίξετε στη μέση και να αφαιρέσετε το κόκαλο. Αν το κόκαλο βγαίνει εύκολα και το κρέας του γαύρου έχει γίνει άσπρο τότε είναι έτοιμος, και συνεχίζετε να αφαιρείτε το κόκαλο από όλα τα γαυράκια.
Αν το κόκαλο δεν ξεκολλήσει εύκολα, τότε ο γαύρος πρέπει να παραμείνει και άλλο στο ξύδι. Προσοχή μην παραμείνει ο γαύρος παραπάνω από όσο πρέπει στο ξύδι γιατί θα γίνει λιώμα.

Αφού τελειώσουμε το καθάρισμα, βάζουμε τα καθαρισμένα φιλέτα γαύρου σε ένα δοχείο, στρώση-στρώση και ενδιάμεσα ρίχνουμε λάδι, σκόρδο κομμένο σε φλοίδες, ψιλοκομμένο μαϊντανό, πιπέρι και ελάχιστο αλάτι.
Τα διατηρούμε στο ψυγείο σκεπασμένα για να μην ξεραίνονται.
Την ίδια συνταγή μπορείτε να την εφαρμόσετε αντίστοιχα για σαρδέλες ψιλές. Εκεί όμως θα πρέπει να τις αφήσετε παραπάνω στο ξύδι για να «γίνουν» και να ξεκολλήσει το κόκκαλο.

Δοκιμάστε τη συνταγή και σερβίρετε το γαύρο στην παρέα σας, σίγουρα θα μείνουν ενθουσιασμένοι.
Θα πρέπει τώρα να σας αφήσω γιατί έχω αργήσει. Πάω στην αντιπροσωπεία του μίνι για να δοκιμάσω το αυτοκίνητο που σκέφτομαι να αγοράσω, το νέο mini cooper cabrio.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου