Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Παστίτσιο

Η συνταγή που θα σας δώσω είναι η κλασική συνταγή για παστίτσιο, με κάποιες επεμβάσεις οι οποίες το κάνουν με λιγότερα λιπαρά και πιο γευστικό.
Τα υλικά που θα χρειαστείτε για ένα κανονικό μέγεθος ταψιού είναι τα εξής:
2 πακέτα μακαρόνια χοντρά για παστίτσιο

1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι μεγάλο ή δύο μέτρια
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι
1 ποτηράκι του κρασιού  λευκό κρασί
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ή 4 ντομάτες πολτοποιημένες
Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο τριμμένο, μισό κουταλάκι κοφτό ζάχαρη

2 λίτρα φρέσκο γάλα
8 κουταλιές της σούπας αλεύρι
250γρ. τυρί τριμμένο (κατά προτίμηση παρμεζάνα)
3 αυγά
 
Εκτέλεση:
Μισοβράζετε τα μακαρόνια σε μπόλικο νερό στο οποίο έχετε ρίξει αλάτι, στο μισό χρόνο από αυτόν που αναφέρει η συσκευασία τους.
Τα σουρώνετε και τα αδειάζετε στο ταψί. Ρίχνετε τόσα ώστε να καλύψουν σε ύψος λίγο παραπάνω από τη μέση του ταψιού.
Εν τω μεταξύ βάζετε στην κατσαρόλα το λάδι να ζεσταθεί, ρίχνεται το κρεμμύδι, περασμένο στο μπλέντερ, να μαραθεί.
Στη συνέχεια ρίχνετε τον κιμά και ανακατεύετε έως ότου χάσει το χρώμα του ωμού κρέατος και σκουρύνει. Σβήνετε τον κιμά με 1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί.
Στη συνέχεια ρίχνετε τον πελτέ διαλυμένο σε ένα ποτήρι νερό ή τις ντομάτες περασμένες στο μπλέντερ και ανακατεύετε.
Ρίχνετε  αλάτι, πιπέρι, τη ζάχαρη και λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο.
Βράζετε τον κιμά συνολικά για μία περίπου ώρα σε μέτρια προς σιγανή φωτιά.
Αν πιεί το νερό του, συμπληρώνουμε κατά τη διάρκεια του βρασίματος.
Πρέπει ο κιμάς όταν τον σβήσουμε να έχει αρκετό ζουμί, γιατί θα μας χρειαστεί για να «ποτίσουν» τα μακαρόνια στο ταψί και να μην είναι στεγνά και κολλημένα όταν βγει το παστίτσιο από το φούρνο.
Αδειάζετε τον κιμά με το ζουμί του στο ταψί που έχετε βάλει τα μακαρόνια και τον στρώνετε να πάει σε όλη την επιφάνεια.
Τέλος ετοιμάζετε την κρέμα μπεσαμέλ ως εξής:
Βάζετε το γάλα στην κατσαρόλα στην αρχή σε δυνατή φωτιά για να ζεσταθεί, ενώ παράλληλα ρίχνεται μέσα το αλεύρι και ανακατεύετε με το σύρμα αυγών για να μην σβολιάσει.
Όταν αρχίσει ελαφρώς να πήζει το μίγμα, χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια για να μην σας κολλήσει στον πάτο η κρέμα.
Όταν γίνει σαν κρέμα, όχι πολύ πηκτή (γιατί ψήνετε στο φούρνο και γίνετε σαν ψωμί), το κατεβάζετε από τη φωτιά και ανακατεύοντας συνεχώς ρίχνετε τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα, την παρμεζάνα τριμμένη, λίγο αλάτι, πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο.
Αν η μπεσαμέλ σας γίνει πηκτή, τότε μπορείτε να την αραιώσετε με λίγο γάλα χλιαρό, ανακατεύοντας συνέχεια.
Αδειάζετε την κρέμα μπεσαμέλ στο ταψί πάνω στον κιμά με προσοχή να μην ανακατευτεί με τον κιμά. Ρίχνετε λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο επάνω στη μπεσαμέλ.
Επίσης αν το προτιμάτε  πασπαλίζετε στο ταψί πάνω στην μπεσαμέλ λίγο τριμμένο τυρί. Εγώ δεν το προτιμώ γιατί «αρπάζει» το τυρί και μαυρίζει ώσπου να ψηθεί  σωστά το παστίτσιο.
Βέβαια μπορείτε να πασπαλίσετε με γαλέτα (τριμμένη φρυγανιά) για να το προστατέψετε από το «άρπαγμα», αλλά αυτό είναι θέμα γούστου του καθενός.

Ψήνετε το παστίτσιο στους 180-200 βαθμούς για 45΄λεπτά με 1 ώρα αναλόγως το φούρνο.
Προσέχετε να μην σας καεί από επάνω, ή σκουρύνει πολύ.
Καλό είναι να το βγάλετε όταν συμπληρωθεί  περίπου η ώρα του και έχει «πάρει» ένα ροδοκόκκινο χρώμα.
Επίσης σημαντικό είναι να σβήσετε το φούρνο σας όταν συμπληρωθούν τα 40 λεπτά.
Έτσι το παστίτσιο θα συνεχίσει να ψήνετε για αρκετή ώρα ακόμα, ενώ θα γλιτώσετε χρήματα από την οικονομία στο ρεύμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου