Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Μελιτζάνες Τηγανιτές


Η συνταγή αυτή δεν είναι η κλασική συνταγή που γνωρίζετε. Για την επιτυχία της απαιτεί τρυφερές και φρέσκιες μελιτζάνες τσακώνικες.
Οι τσακώνικες για όσους δεν γνωρίζουν είναι οι μακρόστενες, μωβ ανοιχτό χρώμα με άσπρες γραμμές μελιτζάνες.
Την άλλη ποικιλία την ονομάζουνε φλάσκες και είναι οι χοντρές στρογγυλές μαύρου χρώματος.
Τηγανιτές γίνονται κυρίως οι φλάσκες μελιτζάνες, σύμφωνα με την κλασική συνταγή.
Νοστιμότερες όμως, με τη συνταγή που σας δίνω παρακάτω, γίνονται οι τσακώνικες.
Χρειάζεστε μεσαίου μεγέθους μελιτζάνες τσακώνικες, ολόφρεσκες και τρυφερές.
Τις πλένετε, αφαιρείτε το κοτσάνι και τις κόβετε κατά μήκος σε λεπτές φέτες.
Βάζετε σε κατσαρόλα νερό να κοχλάσει και ρίχνετε μέσα τις μελιτζάνες να ζεματιστούν.
Προσοχή μην σας βράσουν και μαλακώσουν πολύ.
Τις βγάζετε και τις αφήνετε σε τρυπητό να στραγγίξουν από το πολύ νερό.
Φτιάχνετε κουρκούτι με αλεύρι, αλάτι και μπύρα, να σας βγει αραιό.
Βάζετε στο τηγάνι ελαιόλαδο να κάψει, να μην σας βγάλει καπνό.
Βουτάτε τις μελιτζάνες στο κουρκούτι και τις ρίχνετε στο τηγάνι να γεμίσουν μια στρώση.
Τηγανίζετε μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο μεριές γυρνώντας τις. Προσοχή δεν θέλουν πολύ τηγάνισμα γιατί τις έχουμε ήδη ζεματίσει.
Τις βγάζετε σε απορροφητικό χαρτί και τις σερβίρετε ζεστές.
Μία πρόταση σερβιρίσματος είναι με κόκκινη σάλτσα ντομάτας που έχετε φτιάξει εσείς με φρέσκια ντομάτα, σκόρδο, κρεμμύδι, βασιλικό και λάδι. Βράζετε τα υλικά για 20 λεπτά σε δυνατή φωτιά και σβήνετε το μάτι.
Αφήνετε την κατσαρόλα σκεπασμένη πάνω στο μάτι για άλλα 10 λεπτά να συνεχίσει το βράσιμό της. Έτσι καταναλώνετε λιγότερη ενέργεια και έχετε οικονομία στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου