Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Καρυδόπιτα Αθηναϊκή


Τη συνταγή αυτή την έχω συνδέσει με μοναδικές, καταπληκτικές στιγμές στη ζωή μου.
Κάθε χρόνο την φτιάχνει η μητέρα μου στην κοινή μας ονομαστική εορτή.
Τη θυμάμαι παλαιότερα, στην πήλινη λεκάνη, να «χτυπάει» με  το χέρι της το βούτυρο γάλακτος με τη ζάχαρη, και να μοσκοβολάει όλο το σπίτι.
Αργότερα η διαδικασία αυτή αντικαταστάθηκε από το σύγχρονο μίξερ.

Θα μου πείτε αντίστοιχα παλαιότερα στα δικά μας μαθητικά χρόνια κάναμε πράξεις με χαρτί και μολύβι και σήμερα στα σχολεία έχουν laptop.
Έτσι είναι η εξέλιξη των πραγμάτων.

Σημειώστε λοιπόν τη συνταγή και στην πρώτη ευκαιρία εκτελέστε την, και απολαύστε και εσείς αυτό το αυθεντικό γλυκό ταψιού με σιρόπι.
Τα υλικά που θα χρειαστείτε για ένα ταψί κανονικού μεγέθους είναι τα εξής:
8 φλυτζάνια του τσαγιού καρυδόψιχα, αλεσμένη πολύ ψιλή,
6 φλυτζάνια αλεύρι σκληρό, κοσκινισμένο για να αφρατέψει,
1 φλυτζάνι βούτυρο γάλακτος,
4 φλυτζάνια ζάχαρη,
16 αυγά,
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλλα σκόνη,
2 κουταλάκια του γλυκού μπέϊκιν πάουντερ,
1 ποτηράκι του κρασιού κονιάκ,
1 φλυτζάνι καρύδια χονδροκοπανισμένα,
Για το σιρόπι:
6 φλυτζάνια νερό
8 φλυτζάνια ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλλας
1 ποτηράκι του κρασιού κονιάκ

Εκτέλεση
Σπάτε τα αυγά και ξεχωρίζετε τους κρόκους από τα ασπράδια.
Χτυπάτε στο μίξερ τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα σφικτή. Προσοχή κατά το διαχωρισμό των ασπραδιών από τους κρόκους, να μην σας πέσει σταγόνα κρόκου στα ασπράδια γιατί δεν θα σας πετύχει η μαρέγκα. Τη βάζετε στο ψυγείο.
Χτυπάτε τους κρόκους με τη ζάχαρη πολύ καλά και τους αφήνετε στην άκρη.
Τέλος χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο γάλακτος καλά και στη συνέχεια προσθέτετε τους κρόκους χτυπημένους με τη ζάχαρη.
Ρίχνετε την κανέλλα και το κονιάκ στο μίγμα και συνεχίζετε το χτύπημα για λίγο ακόμα. Εν τω μεταξύ έχετε ανακατέψει σε λεκάνη το αλεύρι με την μπέϊκιν πάουντερ και την καρυδόψιχα.
Σταματάτε το χτύπημα στο μίξερ και ανακατεύοντας απαλά, με ξύλινη κουτάλα, ρίχνετε στο μίγμα την μαρέγκα εναλλάξ με το αλεύρι με την καρυδόψιχα.
Αδειάζετε σε κανονικού μεγέθους ταψί βαθύ, γιατί φουσκώνει αρκετά, το οποίο το έχετε περάσει με το πινέλο βούτυρο.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για περίπου μία ώρα.
Πριν βγάλετε το ταψί από το φούρνο, το δοκιμάζετε αν έχει ψηθεί σωστά στο κέντρο, τρυπώντας το με μία πιρούνα. Αν η πιρούνα βγει καθαρή και στεγνή τότε είναι έτοιμο.
Αν η πιρούνα βγει υγρή με υπολείμματα ζύμης, τότε θέλει λίγο ακόμα ψήσιμο.
Δέκα λεπτά πριν βγάλετε το ταψί, έχετε βάλει στην κατσαρόλα τα υλικά για το σιρόπι εκτός από το κονιάκ. Το βράζετε για 5 λεπτά και όταν το σβήσετε ρίχνετε το κονιάκ. Βγάζετε το ταψί από το φούρνο, κόβετε το γλυκό σε κομμάτια σχήματος ρόμβου και το περιλούετε με το καυτό σιρόπι να πάει παντού. 

Το ζεστό σιρόπι πρέπει να πέσει στη ζεστή καρυδόπιτα.

Μετά από δύο μέρες αν δεν έχει φαγωθεί το γλυκό, πρέπει να το διατηρήσετε στο ψυγείο για να μην χαλάσει.

1 σχόλιο: