Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Χωριάτικο Ψωμί


Θα σας δώσω μια συνταγή για ψωμί με προζύμι χωριάτικο.
Η δυσκολία στη συνταγή αλλά και όλη η επιτυχία στη γεύση του, οφείλετε στην προμήθεια του προζυμιού.
Θα πρέπει να το προμηθευτείτε από κάποια νοικοκυρά στο χωριό που να έχει «πιάσει» παραδοσιακό προζύμι την ημέρα του Σταυρού, 14 Σεπτεμβρίου.
Υπάρχει Θρησκευτική και Επιστημονική εξήγηση, γιατί την ημέρα εκείνη το προζύμι πετυχαίνει, και κάνει το ψωμί πολύ ωραίο, αλλά αυτήν θα σας την αναλύσω στο μέλλον.

Παίρνετε λοιπόν την ανάλογη ποσότητα από το προζύμι που έχει γίνει (για ένα καρβέλι βάζετε μία χούφτα προζύμι περίπου) και το διαλύετε σε 1 ποτήρι χλιαρό νερό. Στη συνέχεια ρίχνετε μέσα λίγο-λίγο κίτρινο αλεύρι και ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα, μέχρις ότου γίνει πολύ σφιχτός χυλός.
Το βάζετε σε ζεστό μέρος και το αφήνετε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Αυτό ίσως πάρει αρκετές ώρες. Για να περάσει η ώρα σας μπορείτε να παίξετε poker.
Συνήθως στα χωριά φτιάχνουν τον χυλό από την προηγούμενη το βράδυ, ώστε το πρωί να είναι έτοιμος ώστε να ζυμώσουν το ψωμί.
Βάζετε σε λεκάνη 1 κιλό αλεύρι περίπου και κάνετε γούβα στη μέση. Ρίχνετε εκεί 1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο, 1 κουταλάκι αλάτι, 1 ποτήρι νερό χλιαρό, και το χυλό σας. Ανακατεύετε στην αρχή τα υλικά στη γούβα, να αναμειχθούν και στη συνέχεια ζυμώνετε μαζί με το αλεύρι να γίνει ζύμη σφικτή. Αν χρειαστεί ρίχνετε νερό ή αλεύρι ανάλογα.
Αφήνετε το ζυμάρι σε ζεστό μέρος σκεπασμένο με μάλλινη κουβέρτα να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σχεδόν σε όγκο. Ψήνετε στους 180ο βαθμούς για 1 ώρα περίπου.
Για να καταλάβετε ότι το ψωμί είναι έτοιμο, το χτυπάτε από κάτω, και πρέπει να ακούγετε κούφιο.


Καλή επιτυχία.
Υ.Γ.  αν θέλετε από τη ζύμη, πριν τη βάλετε να φουσκώσει, κόβετε ένα κομμάτι και το κρατάτε στο ψυγείο για να έχετε την επόμενη φορά που θα ζυμώσετε, έτοιμο προζύμι.

1 σχόλιο: