Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Κρέμα μπεσαμέλ


Όπως σας είχα υποσχεθεί, σας δίνω τη συνταγή για κρέμα μπεσαμέλ, την οποία μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε διάφορα φαγητά που φτιάχνετε. Είναι εύκολη συνταγή και σε σχέση με την έτοιμη μπεσαμέλ σε σκόνη, που κυκλοφορεί στο εμπόριο, είναι πολύ πιο νόστιμη.
Για ένα μέτριο ταψί θα χρειαστείτε 2 λίτρα φρέσκο γάλα, 10 κουταλιές της σούπας γεμάτες καλά αλεύρι, 3 αυγά, 150 γραμμάρια τυρί κίτρινο τριμμένο (κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα), λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι, μοσχοκάρυδο τριμμένο.
Βάζετε σε κατσαρόλα το γάλα να ζεσταθεί, και ρίχνετε το αλεύρι λίγο-λίγο, ενώ ανακατεύετε συνέχεια με το σύρμα που χτυπάμε τα αυγά. Όταν διαλυθεί καλά το αλεύρι συνεχίζουμε το ανακάτεμα με ξύλινη κουτάλα και προσέχουμε να μην σβολιάσει και να μην κολλήσει.
Όταν αρχίσει να πήζει και γίνει σαν κρέμα, τότε σβήνουμε το μάτι, κάνοντας και οικονομία στο ρεύμα, και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Ρίχνουμε μέσα τα αυγά αφού πρώτα τα έχουμε σπάσει σε ένα βαθύ πιάτο και τα έχουμε χτυπήσει ελαφρά να διαλυθούν.

Στη συνέχεια ρίχνουμε και το τυρί τριμμένο, λίγο αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο τριμμένο και ανακατεύουμε με την κουτάλα να πάνε παντού.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από το ζεστό μάτι και είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε την μπεσαμέλ μας.
Αν η κρέμα σας γίνει πηχτή, μπορείτε να την αραιώσετε προσθέτοντας γάλα.
Αν πάλι σας γίνει αραιή, τότε προσθέτετε αλεύρι, όχι απευθείας στο καυτό μίγμα γιατί θα σας σβολιάσει. Διαλύετε το αλεύρι σε ελάχιστο νερό να γίνει αραιός χυλός και το προσθέτετε στην κρέμα ανακατεύοντας με πολλή προσοχή γιατί μπορεί να πήξει απότομα και να σβολιάσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου