Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Μουσακάς με χαμηλή χοληστερίνη


Είχα δοκιμάσει πολύ ωραίο μουσακά στο casino στο Λουτράκι. Φυσικά ήταν φτιαγμένος με τον κλασικό τρόπο, τηγανισμένα πρώτα όλα. Ήταν βέβαια «βαρύς».  
 Μου δίνεται λοιπόν η ευκαιρία να σας δώσω συνταγή για μουσακά που θα μπορούν να τον δοκιμάσουν και οι μεγαλύτερες ηλικίες, οι άτομα που έχουν πρόβλημα με τη διατροφή τους (υψηλή χοληστερίνη).

Η συνταγή αυτή έχει κάποιες μικρές τροποποιήσεις σε σχέση με την κλασική συνταγή μουσακά, κατά την οποία η χοληστερίνη είναι στα κόκκινα.
Η διαφοροποίησή του οφείλετε στον τρόπο προετοιμασίας. Τα υλικά που βάζουμε στις στρώσεις στο ταψί, δεν θα τα τηγανίσετε, αλλά θα τα περάσετε από το φούρνο να μαλακώσουν πριν τα στρώσετε. Έτσι γλιτώνετε τα τηγανιτά τα οποία όχι μόνο βλάπτουν, αλλά κάνουν το φαγητό «βαρύ».
Προετοιμάζετε τις πατάτες, τα κολοκύθια, τις μελιτζάνες όπως ακριβώς κάνετε και στον κλασικό μουσακά.
 Κόβετε σε στρογγυλές λεπτές φέτες τις πατάτες, και τις μελιτζάνες. Τα κολοκύθια αν είναι μέτρια σε μέγεθος, καλύτερα είναι να τα κόψετε σε μακρόστενες φέτες, ώστε να καλύπτουν μεγαλύτερη επιφάνεια.
Τις μελιτζάνες πρέπει να τις αφήσετε σε αλατόνερο για να αποβάλουν την «πικρίλα» τους διώχνοντας στο νερό τη στρυχνίνη.
 Αφού γίνουν αυτά, στρώνετε σε μεγάλο ταψί τις φέτες των λαχανικών, σε μία στρώση καλύτερα, και το βάζετε στο φούρνο να μισοψυθούν και να μαλακώσουν. Εν τω μεταξύ έχετε φτιάξει και τον κιμά στην κατσαρόλα κοκκινιστό, περίπου ¾ κιμά μοσχαρίσιο.
Όταν δείτε ότι τα λαχανικά έχουν μαραθεί και μαλακώσει, τα βγάζετε και τα στρώνετε σε ένα μέτριο ταψί με την εξής σειρά: πατάτες, μελιτζάνες, κολοκύθια.
Αλατοπιπερώνετε σε κάθε στρώση ελαφρά, με προσοχή μη γίνει λύσσα το φαγητό.
Μετά ρίχνετε τον κιμά και τον απλώνετε να πάει παντού. Έχετε φροντίσει κατά το μαγείρεμα του κιμά στην κατσαρόλα να έχει, όταν τον σβήσετε , αρκετό ζουμί και λάδι, ώστε να ποτίσει τις στρώσεις των λαχανικών.
Τέλος φτιάχνετε και την ανάλογη ποσότητα μπεσαμέλ, μέτρια προς αραιή, όχι σκόνη, αλλά με φρέσκο γάλα και αλεύρι.
 Αν δεν γνωρίζετε συνταγή για μπεσαμέλ, θα σας δώσω σε επόμενο άρθρο μου.
Βάζετε το ταψί σε μέτριο φούρνο (180ο ) και ψήνετε μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια, δηλαδή γύρω στα 40 λεπτά της ώρας.
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου