Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Χαλβάς με Σιμιγδάλι (Λαδιού)


«Χαλβάς είσαι και φαίνεσαι». Θα την έχετε ακούσει αρκετές φορές αυτή τη φράση, η οποία λέγεται υποτιμητικά για κάποιο άτομο. 

Δεν ξέρω όμως από πού και γιατί προέκυψε ως βρισιά.
Από την άλλη όμως γνωρίζω πολύ καλά τη συνταγή του χαλβά με σιμιγδάλι. Πολύ ωραίο σπιτικό γλυκό, χωρίς ιδιαίτερο κόστος παραγωγής. Έχει χαρακτηριστεί από παλιά ως το γλυκό των φτωχών. 
Απίστευτο κι όμως αληθινό! Στο casino του Λουτρακίου, στο μπουφέ, έχω δοκιμάσει παραλλαγή αυτού του εξαιρετικού γλυκού.

Η εκδοχή του γλυκού που θα σας δώσω, είναι εμπλουτισμένη με ξηρούς καρπούς. Βέβαια εσείς αν δεν έχετε να βάλετε, μπορείτε να τον φτιάξετε με τα βασικά μόνο υλικά, και να έχει την ίδια επιτυχία.
Τα υλικά για την παρασκευή του είναι τα εξής:
Βασικά υλικά: 2 φλυτζάνια του τσαγιού σιμιγδάλι μέτριο, 1 φλυτζάνι λάδι εκλεκτό (ελαιόλαδο), 2 ½ φλυτζάνια ζάχαρη, ½ φλυτζάνι μέλι, 5 φλυτζάνια νερό, ¼ φλυτζανιού σταφίδες ξανθές, 2 κομμάτια κανέλλας, 3 γαρύφαλλα, 1 φλούδα λεμονιού.
Επιπλέον υλικά: ¼ φλυτζανιού καρυδόψιχα χονδροκομμένη, ¼ φλυτζανιού κουκουνάρια.
Βάζετε το νερό με τη ζάχαρη, το μέλι και τα μυρωδικά να βράσουν για 2-3 λεπτά.
Αφαιρείτε τα μυρωδικά με τρυπητή κουτάλα και διατηρείτε το σιρόπι καυτό.

Σε άλλη κατσαρόλα, φαρδειά, βάζετε το λάδι να κάψει και ρίχνετε λίγο-λίγο το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα διαρκώς. Το ανακατεύετε μέχρι να ξανθύνει και κατόπιν ρίχνετε τα καρύδια και τα κουκουνάρια. Εξακολουθείτε το καβούρδισμα, ανακατεύοντας συνέχεια σε σιγανή φωτιά, και όταν το σιμιγδάλι πάρει ένα καστανό χρώμα, τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνετε τις σταφίδες, ανακατεύετε και τέλος προσθέτετε το καυτό σιρόπι. Βάζετε την κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά ν’ απορροφήσει το σιμιγδάλι το υγρό του.
Κατεβάζετε από τη φωτιά, ανακατεύετε καλά και το σκεπάζετε με καθαρή πετσέτα επί πέντε λεπτά. Κατόπιν φορμάρετε το χαλβά σε μεγάλη φόρμα ή σε ατομικά φορμάκια.
Ξεφορμάρετε όταν κρυώσει, σε πιατέλα, πασπαλίζετε με ζάχαρη και κανέλλα και σερβίρετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου